OLED – wat is dat?

OLED – wat is dat?

OLED is al enkele jaren de heetste nieuwe beeldvormingstechnologie. De afkorting staat voor organische lichtgevende diode. Het bijzondere aan OLED-technologie is dat een OLED-scherm bestaat uit pixels die zichzelf verlichten en geen extra lichtbron nodig hebben, zoals het geval is bij LCD-schermen.
Alles wat u moet weten over OLED, LCD, HDR, UHD en meer vindt u in onze TV Technology Guide.

Het voordeel: zwart is echt zwart bij OLED en dit leidt tot zeer hoge contrastwaarden. Een nadeel van OLED is dat de panelen niet zo helder schijnen als vergelijkbare LCD-schermen. Maar de fabrikanten hebben hier hun achterstand ingehaald en er zijn nu nauwelijks nog verschillen. Meer hierover leest u in onze technologiegids.

Flatscreen-tv’s met OLED-schermen zijn momenteel dan ook de topklasse in de tv-sector. Filmliefhebbers verwachten optimale contrasten en een absoluut perfect zwart display. Bovendien biedt de hogere klasse van de TV bijna altijd de meest actuele kenmerken, zoals moderne HDR-standaarden.

OLED-televisies zijn de topklasse

Nadat LG het OLED-veld lange tijd alleen al voor zichzelf had, heeft de wedstrijd nu het voorbeeld gevolgd. Hoewel de andere fabrikanten hun panelen ook van LG kopen, zijn er enkele kwalitatieve verschillen. Maar onze aanbeveling gaat dit jaar ook uit naar de OLED-specialisten van LG.
HDR: De stand van zaken

Het grootste twistpunt bij het kopen van TV is nog steeds de afkorting “HDR”. Dit staat voor “High Dynamic Range” en zorgt ervoor dat compatibel beeldmateriaal sterkere contrasten en fijnere helderheidsgradaties biedt. Voor veel mensen is de overstap van niet-HDR-content naar HDR-materiaal geavanceerder dan de overstap van full HD naar 4K.

Helaas strijden momenteel niet minder dan vier verschillende HDR-formaten om de gunst van klanten, tv-fabrikanten en filmstudio’s. De HDR-formaten zijn in de eerste plaats bedoeld om de kwaliteit van de beelden te verbeteren. Terwijl de oudere standaarden HDR10 en HLG (Hybrid Log Gamma) standaard zijn op bijna alle huidige TV-toestellen. De complexere HDR-standaarden, namelijk Dolby Vision en de nog steeds vrij frisse HDR10+, bemoeilijken de zaken. Beide HDR versies maken het mogelijk om elke scène in een film zijn eigen HDR instellingen te geven. De variabiliteit zorgt voor een nog betere filmervaring.

Veel HDR-normen en nog steeds geen winnaar in zicht

Het probleem: niet alleen de tv-fabrikanten, maar ook de producenten van films en series vertrouwen op verschillende HDR-formaten. Dolby Vision wordt momenteel gebruikt in een aantal UHD Blu-rays en in het bijzonder in de Netflix streaming service. Aan de TV kant ondersteunen LG en Sony, onder andere, de standaard. HDR10+, daarentegen, wordt gedreven door onder andere Samsung, Panasonic, de 20e eeuwse Fox-filmstudio en Amazon.

Bijzonder interessant is dat, in tegenstelling tot Dolby Vision, de implementatie van HDR10+ geen hoge licentiekosten met zich meebrengt. Op dit moment loopt Dolby Vision voorop, althans wat de distributie betreft, omdat de standaard simpelweg langer bestaat. Welk HDR-formaat uiteindelijk zal zegevieren is nog steeds volledig open. Meer informatie over de verschillende HDR-technologieën en andere belangrijke achtergrondinformatie over TV-aankopen vindt u in onze TV-gids.

Tagged , , , , , , , , ,